Διαδικτυακή ψηφοφορία για την αυτοδιάθεση των προϊόντων αποφασίστηκε χτες το βράδι από την συνέλευση των Συλλογικοτήτων Λαμίας

Posted on Μαρτίου 8, 2012

5
Μετά την απρόσμενα μαζική αποψινή συνέλευση των Συλλογικοτήτων Λαμίας αντιληφθήκαμε όλοι τρία πράγματα:

1. Η αυτοδιάθεση αγροτικών προϊόντων και στη Λαμία σε συνεργασία με παραγωγούς της περιοχής μας βρίσκεται προ των πυλών, χωρίς μεσάζοντες και χωρίς τη στήριξη κάποιου επίσημου κρατικού φορέα.

2. Η κοινωνία μας αλλάζει σπάζοντας τα καλούπια συμπεριφορών δεκαετιών που την οδήγησαν σε λήθαργο και σε απώλεια του ελέγχου της ζωής της, καταδικάζοντάς την στην απάθεια και την κατάντια.

3. Όποιοι ακόμα και σήμερα σε αυτή την τραγική κατάσταση βλέπουν στην πρωτοβουλία μας είτε το υπερκέρδος είτε την λογική του εφήμερου κέρδους σύντομα θα καταλάβουν ότι αυτή η νοοτροπία δεν είναι προς το συμφέρον τους για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι υπέρ του κοινού συμφέροντος του λαού.

Η αλλαγή του προκαθορισμένου τόπου της συγκέντρωσης την τελευταία στιγμή λόγω της εκδήλωσης στο Εργατικό Κέντρο του ΚΚΕ, δεν άλλαξε κάτι. Το Εργατικό Κέντρο έγινε Τεχνικό Επιμελητήριο όπου και επικράτησε το αδιαχώρητο. Η συμμετοχή των παραγωγών ήταν ικανοποιητική. Η συμμετοχή των καταναλωτών υπήρξε συγκλονιστική. Στη σχετική λίστα που συντάχθηκε μετά το τέλος της συνέλευσης δήλωσαν τα στοιχεία τους και το όνομά τους 6 παραγωγοί εκ των οποίων οι 4 διαθέτουν λάδι, και οι άλλοι 2 οπωροκηπευτικά και ρύζι αντίστοιχα. Επαφές εχουμε και με παραγωγούς πατάτας από το Κάστρο και αύριο θα έρθουμε σε επαφή και με παραγωγούς πατάτες από τις Λιβανάτες. Είναι γνωστό ότι η περιοχή της Λαμίας παράγει σε μεγάλες ποσότητες ρύζι (Ανθήλη). Επίσης είναι γνωστό ότι οι πατάτες της περιοχής των Λιβανατών είναι αρίστης ποιότητας. Τέλος οι ελαιοπαραγωγοί στην Φθιώτιδα είναι επίσης πάρα πολλοί και όλοι μας γνωρίζουμε ότι πολύς κόσμος δεν αγοράζει λάδι από το Σούπερ Μάρκετ αλλά εξυπηρετείται από γνωστούς, συγγενείς κλπ σε καλή σχετικά τιμή, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες αλλά όχι μαζικά και οργανωμένα. Επίσης από αύριο κιόλας οι Συλλογικότητες θα διερευνήσουν και τις δυνατότητες που υπάρχουν και στο αλεύρι μέσω της Ένωσης. Παρόλα αυτά όμως ο στόχος είναι οι τιμές να είναι όσο πιο χαμηλές γίνεται – έχοντας κέρδος ο παραγωγός φυσικά – ώστε να χτυπηθεί η αισχροκέρδια των Σούπερ Μάρκετ και των μεσαζόντων. Πιστεύουμε ότι η καταραμένη λέξη είναι η λέξη υπερκέρδος. Ας βγάλουμε όλοι μας απο το μυαλό μας λοιπόν το υπερκέρδος και ας συγκεντρωθούμε στις έννοιες ισόποσο και δίκαιο κέρδος. Έννοιες που θα κάνουν την κοινωνία μας πιο δυνατή για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις που δέχεται από το καθεστώς. Κατά τη γνώμη μας είναι σαφώς προτιμότερο να δημιουργήσουμε μια κατάσταση που όλοι μας με αρμονική συνεργασία και αμοιβαία εμπιστοσύνη θα κερδίζουμε αυτά που μας αντιστοιχούν βασισμένα στις ανάγκες μας. Ας ξεχάσουμε ή ακόμα καλύτερα ας θάψουμε οριστικά την πονηριά και τη λογική της εφήμερης αρπαχτής που δεν μας διασφαλίζει τίποτα πια, ούτε στους καταναλωτές ούτε και στους παραγωγούς. Δεν επιθυμούμε να είμαστε οι άνθρωποι του χτες αλλά οι άνθρωποι του αύριο. Η ευημερία του ενός εξαρτάται απο την ευημερία του άλλου.

Αναμφισβήτητα όλα τα προαναφερθέντα προϊόντα είναι προϊόντα που θα έχουν ζήτηση και έιναι όλα απαραίτητα σε μια οικογένεια. Τα χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής μας όμως είναι το ρύζι και το λάδι που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο δεν μπορούμε να επιλέξουμε αυθαίρετα την αυτοδιάθεση κάποιου προϊόντος. Έτσι αποφασίστηκε να διεξαχθεί μια ηλεκτρονική έρευνα – ψηφοφορία για να διερευνήσουμε τις προθέσεις και τη διάθεση των καταναλωτών. Η ψηφοφορία θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας των Συλλογικοτήτων Λαμίας η οποία βρίσκεται στο https://syllogikilamia.wordpress.com/. Για όσους δεν χρησιμοποιούν το διαδύκτιο παρακαλούμε να προσέλθουν στη συνέλευση των Συλλογικοτήτων την επόμενη Τετάρτη από τις 8 στο Εργατικό Κέντρο – ελπίζουμε να μας παραχωρηθεί αίθουσα αυτή τη φορά – για να δηλώσουν την προτίμησή τους χειρόγραφα. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει μια εβδομάδα αρχής γενομένης από αυτή την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012 ως την επόμενη 16 Μαρτίου 2012. Στη συνέχεια αφού αποφασιστεί το προϊόν και ανακοινωθεί η τιμή, θα ξεκινήσει η διαδικασία των παραγγελιών με τρόπο που θα κοινοποιήσουμε (πιθανώς ηλεκτρονικά αλλά και σε μορφή χειρόγραφης λίστας που θα βρίσκεται σε κάποιους επαγγελματικούς χώρους – καταστήματα συμπολιτών μας εθελοντών). Θέλουμε να θυμίσουμε ότι δεν πρέπει οι παραγωγοί και οι καταναλωτές να μας αντιμετωπίζουν σαν μεσάζοντες τους οποίους είπαμε να τους καταργήσουμε όχι να τους υποκαταστήσουμε. Απλώς δείχνουμε έναν τρόπο, ένα παράδειγμα ώστε να δημιουργηθεί ένα καινούργιο δεδομένο. Μετά όλα θα πάρουν το δρόμο τους, είμαστε σίγουροι. Όλοι μας μπορούμε να αυτο-οργανωθούμε και να πετύχουμε τα πάντα. Απλά θέλει λίγο ψάξιμο και δραστηριοποίηση.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε για μια ακόμα φορά για την ανταπόκριση και για τη συμμετοχή στις λίστες των εθελοντών από τον κόσμο. Όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα. Μπορεί να συμμετέχει ο καθένας άφοβα και ελεύθερα ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, καταγωγής, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, όλα τα μυαλά και τα χέρια χρειάζονται αυτές τις στιγμές που η κοινωνία σύσσωμη βογγά. Πάμε λοιπόν χωρίς αποκλεισμούς – εκτός του γνωστού που συνεχίζει να ισχύει και να εξαπλώνεται και σε άλλα μέρη της χώρας μας – γιατί έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά. Πάρα πολλά. Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή…

Οι Συλλογικότητες της Λαμίας  (ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΛΑΜΙΑΣ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ, ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΕΠΑΜ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΕΜ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ , ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ και όλοι οι αυτόνομοι ενεργοί πολίτες της Φθιώτιδας)

Posted in: ΝΕΑ