ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ. ΠΟΛΙΤΕΣ – ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ – ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΞΥΠΝΗΣΤΕ. ΕΝΩΘΕΙΤΕ. ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ…

Posted on Μαρτίου 18, 2012

0
Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Μια σύντομη βόλτα σε Σούπερ Μάρκετ γνωστής αλυσίδας (που αντιμετωπίζει μάλιστα και τους υπαλλήλους του ως σκλάβους σε ένα μαύρο εργασιακό περιβάλλον) χτες και προχτές. Την Παρασκευή η τιμή της πατάτας Νευροκοπίου, εμφανώς πεσμένη αλλά προσέξτε: 0,39 e το κιλό χύμα χωρίς συσκευασία. Την ίδια ώρα που και οι ίδιες οι Συλλογικότητες μετά από επαφή με παραγωγούς Νευροκοπίου διαπιστώνουν ότι διαθέτουν την πατάτα τους με 0,30 e συσκευασμένη.
Παμε παρακάτω…

Την ίδια μέρα η πατάτα από την Ηλεία είναι συσκευασμένη και κοστίζει 0,69 e το κιλό. Επειδή μιλάμε με παραγωγούς από την Ηλεία η πατάτα τους αυτοδιατίθεται χωρίς μεσάζοντες με ανάλογες κινήσεις καταναλωτών για 0,26 e το κιλό. Φανταστείτε το κέρδος των μεσαζόντων και των Σ/Μ αλλά φανταστείτε και τον παραγωγό που του την παίρνουν για 0,10-0,12 e τo κιλό.

Ξαναπήγαμε το Σάββατο…

Η πατάτα Νευροκοπίου έχει εξαφανιστεί ως δια μαγείας.

Οι πατάτες από την Ηλεία κοστίζουν 0,64 e το κιλό αλλά χωρίς συσκευασία. Θυμίζουμε ότι οι παραγωγοί σε μαζικές παραγγελίες καταναλωτών τις διαθέτουν συσκευασμένες για 0,26 ευρώ το κιλό τουλάχιστον σε κοντινούς νομούς.

Και να κλείσουμε με τις εισαγωγές:

Κοιτάξτε πόσο κοστίζει η εισαγόμενη συσκευασμένη πατάτα Κύπρου. 1,09 ευρώ το κιλό, όταν οι παραγωγοί μας θύματα ανελέητου κερδοσκοπικού πολέμου τις είχαν μέχρι πρόσφατα στις αποθήκες αδιάθετες. Νομίζουμε ότι κι ο πιο ηλίθιος και απαθής καταναλωτής και πολίτης μπορεί πλέον να καταλάβει πώς λειτουργεί το σύστημα: πολύ απλά κάνουν ότι θέλουν γιατί είναι ανεξέλεγκτοι με τις πλάτες το κράτους και της εξουσίας. Αυτοί που έχουν όμως την αληθινή δύναμη είμαστε εμείς. Πατάτα και προϊόντα πλέον μόνο από τους παραγωγούς με μαζικές παραγγελίες. Λέμε λοιπόν στους «κυρίους» ότι η τιμή της πατάτας του Σεπτεμβρίου κοστίζει πλέον το πολύ 0,30 ε το κιλο. Η πατάτα του Νοεμβρίου κοστίζει 0,45 – 0,50 ευρω το κιλό. Καμμια σχέση με 0,80  και 1 ευρώ πάντως. Όση «λάσπη» και να ρίξουν ό,τι κόλπα και να κάνουν είναι χαμένοι από δω και μπρος. Εμείς δεν θα σταματήσουμε σε όλη την Ελλάδα και σε όλα τα προϊόντα. Σε λίγους μήνες θα έχουμε στα σπίτια μας σε τιμές παραγωγού και «του πουλιού το γάλα». Καλούμε τους καταναλωτές να ξυπνήσουν και να γίνουν ενεργοί πολίτες. Να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει. Υπάρχει κανένας λόγος να πληρώνουμε διπλάσια και τριπλάσια ένα προϊόν του τόπου μας; Ας μην πούμε για ρύζι, για αλεύρι, για λάδι, για μέλι γιατί θα εξοργιστούμε. Ή μάλλον ας μην το πούμε σε αυτό το ρεπορτάζ. Κάθε πράμα τον καιρό του. Θα πέσει πάντως πολύ γέλιο.

Συλλογικότητες Λαμίας

Advertisements