Ισπανία: Περικοπές ύψους 10 δισ στην Υγεία και την Παιδεία. Γενική απεργία από τα ισπανικά συνδικάτα στις 29 Απριλίου.

Posted on Απρίλιος 21, 2012

0




Ισπανία: Περικοπές ύψους 10 δισ στην Υγεία και την Παιδεία. Γενική απεργία από τα ισπανικά συνδικάτα στις 29 Απριλίου.

Τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα, CCOO και UGT, κήρυξαν απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα δημοσιονομικές περικοπές ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ στους τομείς της υγείας και της παιδείας, ωθώντας τα εργατικά συνδικάτα να κηρύξουν διαδηλώσεις σε πανεθνικό επίπεδο στα τέλη του μήνα.

Τα νέα μέτρα θα αφαιρέσουν περίπου 7 δισ. ευρώ από τον κοινωνικό προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών διοικήσεων, ενώ άλλα 3 δισ. ευρώ θα αφαιρεθούν από τα διαθέσιμα κονδύλια για την παιδεία.

Οι περικοπές στις βασικές αυτές κρατικές δαπάνες θα περιλαμβάνουν και την άρτι κυρωθείσα συμμετοχή των συνταξιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε και μέτρα κατά του «ιατρικού τουρισμού» ξένων υπηκόων.

Οι περικοπές αυτές θα καταστήσουν δυνατή τη «βιωσιμότητα» του εθνικού συστήματος υγείας, ενώ παράλληλα θα αποθαρρύνουν τους Ισπανούς από την αγορά μη απαραίτητων φαρμάκων, τόνισε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Μειώσεις θα υπάρξουν επίσης και στον αριθμό των σχολείων και των καθηγητών, θα αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών, ενώ θα αυξηθεί και το ωράριο εργασίας των καθηγητών. Παράλληλα, τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως τα δίδακτρα για τα Πανεπιστήμια θα αυξηθούν κατά 50%.

«Δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες» διεμήνυσε χθες από την Κολομβία ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, του οποίου η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει περικοπές 27 δισ. ευρώ, σε μία προσπάθεια να μειώσει στο 5,3% φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, που το 2011 έκλεισε στο 8,5%.

Τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα, CCOO και UGT, κήρυξαν απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα για την 29η Απριλίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δημιουργεί «μία οικονομική και κοινωνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», κατεδαφίζοντας βασικούς πυλώνες του κράτους πρόνοιας.

Αναδημοσίευση:
24h

Advertisements
Posted in: ΔΙΕΘΝΗ