ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΝΟΤΙΑΣ ΛΑΜΙΑΣ: ΈΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

Posted on Μαΐου 21, 2012

0
 ΈΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

Η σημερινή χαοτική παγκόσμια τάξη πραγμάτων μας προειδοποιεί για ένα απειλητικό μέλλον. Σήμερα είναι αναγκαίο να αναζητήσουμε διέξοδο από την πολύπλευρη κρίση αντί να παραμείνουμε ανήσυχοι παρατηρητές. Δημιουργούμε λοιπόν την κίνησή μας για να συμβάλλει -όσο θα μπορέσει- σε αυτή την αναζήτηση, με σκέψη ελεύθερη, με πλανητική ματιά και με οικολογική προσέγγιση.  

Η «απελευθέρωση των αγορών» για έναν «υγιή ανταγωνισμό» είναι στην πράξη μια προτροπή στο απάνθρωπο «ο θάνατός σου η ζωή μου». Με βασική επιδίωξη την Ανάπτυξη (περισσότερη παραγωγή–περισσότερη κατανάλωση-περισσότερο κέρδος), επέβαλαν την ηγεμονία των εξοπλισμών στις  διεθνείς σχέσεις, την ηγεμονία των αγορών στην οικονομία, την ηγεμονία των φαρμακευτικών κολοσσών στην υγεία και την ηγεμονία των χημικών εταιριών στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Δημιούργησαν βραδυφλεγείς βόμβες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Οι κλιματικές αλλαγές μας απειλούν όλους! Ο κίνδυνος οικολογικής κατάρρευσης γίνεται κάθε μέρα και πιο ορατός και η δημοκρατία (ως συμμετοχή των πολιτών στην εξουσία) υποχωρεί.

– Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα χωρίς να χρειάζεται να παράγουμε και να καταναλώνουμε όλο και περισσότερα «αγαθά» για πλασματικές ανάγκες; Μπορούμε ως πολίτες να επηρεάσουμε τις εξελίξεις ;

-Ναι, δίνοντας  έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ζωής: στη φιλία, τη δημιουργική εργασία, τον ελεύθερο χρόνο, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη κ.λ.π. Είναι προφανές ότι πρέπει να υιοθετήσουμε άλλες συμπεριφορές στην καθημερινή μας ζωή και να προτάξουμε νέους στόχους.

Σε κοινωνικό επίπεδο στοχεύουμε :

-Στην ενεργοποίηση και συμμετοχή κάθε ατόμου σε τοπικές κοινότητες με κοινούς στόχους.

-Στην δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, που παράγεται με την προσφορά όλων.

-Στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.

-Στην αναδιανομή των ωρών εργασίας.

-Στην κατεύθυνση μιας ανθρωπιστικής παιδείας (με επίκεντρο τον άνθρωπο σε αρμονία με τη φύση).

-Στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, αυτοδιοικούμενης με όρους πραγματικής δημοκρατίας.

Σε οικονομικό επίπεδο στοχεύουμε σε:

– Αλλαγή της καταναλωτικής νοοτροπίας μας,

εγκαταλείποντας τον υπερκαταναλωτισμό (τον υπερτροφοδότη του κέρδους)  και επιστρέφοντας  στην ολιγάρκεια. Παύουμε να είμαστε υποχείρια της διαφήμισης και των τεχνητών αναγκών που μας δημιουργούν και περιοριζόμαστε στα αναγκαία και απαραίτητα.

 – Επιστροφή στην τοπική οικονομία με :          

Προτίμηση των τοπικών προϊόντων.

Αυτοπεριορισμό στα εισαγόμενα είδη.

Αποφυγή μεγάλων μονάδων παραγωγής.

Ανταλλαγή παραδοσιακών ελληνικών σπόρων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της ποιότητας.

Απευθείας σύνδεση παραγωγών-καταναλωτών για προμήθεια προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.

Συνεργασία με  τοπικούς παραγωγούς για προμήθεια προϊόντων με παραγγελία-προπληρωμή (σε μειωμένες τιμές ή με ανταποδοτική εργασία).

Προώθηση εναλλακτικών μορφών συναλλαγής (ανταλλακτήρια και συναλλαγές με μονάδες αντί για χρήματα).

Το κύτταρο της νέας κοινωνίας είναι οι αυτοδύναμες κοινότητες. Είναι ο κόσμος που θα αγαπήσουν οι επόμενες γενιές. Σήμερα οφείλουμε να κόψουμε ταχύτητα, για να δώσουμε χρόνο στις νέες γενιές να χτίσουν το δικό τους αύριο.

Συγχρόνως με τη συγνώμη μας για το οικολογικό και «αξιακό» χρέος που τους κληροδοτούμε, προσπαθούμε να ριζώσουν και να βλαστήσουν οι νέες ιδέες και με τη δική μας συμμετοχή.

Εσύ ως πολίτης, παραγωγός ή καταναλωτής, θα σταθείς δίπλα μας;

Συλλογικότητα Νότιας Λαμίας

(https://syllogikilamia.wordpress.com)

Advertisements