Οικολογικό air condition, άλλες πατέντες και γκρίνιες για τους παραφουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Posted on Ιουνίου 26, 2012

0
Οικολογικό air condition, άλλες πατέντες και γκρίνιες για τους παραφουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Aναδημοσίευση: http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com

 

Τα βασικά «υλικά» που θα χρειαστείτε κατά πάσα πιθανότητα τα διαθέτετε ήδη –είναι μόνο ένας ανεμιστήρας και ένας μεγάλος σκουπιδοτενεκές. Ενώνοντάς τους μεταξύ τους με μερικούς σωλήνες, έχετε ένα αποτελεσματικότατο air condition, που θα δροσίσει επαρκώς ένα μεσαίου μεγέθους χώρο, σε περίπου 15-20 λεπτά.

 

Δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε. Η ιδέα ανήκει σε έναν Καναδό φοιτητή που πέρασε το θερινό εξάμηνο σε εστία χωρίς air condition, και έχει κάνει ταχύτατα το γύρο του Διαδικτύου.

Εκτός από τον ανεμιστήρα και το σκουπιδοτενεκέ, θα χρειαστείτε επίσης περίπου 7,5 μέτρα χάλκινα σωληνάκια, με εξωτερική διάμετρο 0,6 cm, 6 μέτρα σωληνάκια βινυλίου με εσωτερική διάμετρο 0,6 cm και δύο μικρούς σφιγκτήρες μανικών.

Γεμίζετε το σκουπιδοτενεκέ με παγωμένο νερό, ή ακόμη καλύτερα με παγάκια, τα οποία αφήνετε να λιώνουν. Τυλίγετε το χάλκινο σωληνάκι στο πίσω μέρος του ανεμιστήρα, κόβετε το σωληνάκι βινυλίου στα δύο και ενώνετε τη μία άκρη κάθε κομματιού με τις δύο άκρες του χάλκινου.

Στη συνέχεια, τοποθετείτε τη μία άκρη μέσα στο σκουπιδοτενεκέ, βυθίζοντάς την όσο το δυνατόν περισσότερο, και την άλλη έξω από το παράθυρο. Με αυτόν τον τρόπο, η μία άκρη της σωλήνωσης χρησιμοποιείται ως είσοδος, από την οποία περνά το νερό για να φτάσει στον ανεμιστήρα, ο οποίος διαχέει παγωμένο αέρα στο χώρο, και η άλλη ως έξοδος, από την οποία φεύγει ο ζεστός αέρας εκτός χώρου.

Πηγή: in2life.gr

*Δεν ξέρω πόσο βολική & συμφέρουσα είναι η κατασκευή του.

Προσωπικά, δεν το έχω δοκιμάσει.

Μπορεί, όμως, να δώσει ιδέες και για άλλες πατέντες, παρόμοιες.

Π.χ. θα μπορούσε κάποιος να δοκιμάσει τί παίζει όταν ο ανεμιστήρας φυσάει σε παγωμένη επιφάνεια, ακόμα κι αν δεν είναι μεγάλης έκτασης. Το υλικό θα μπορούσε να διατηρηθεί περισσότερη ώρα παγωμένο, αν μεγάλο τμήμα του είναι μέσα σε ισοθερμική σακούλα/τσάντα (πουλάνε σε σούπερ-μάρκετ για 0,60€).

Ίσως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μερικά από εκείνα τα γαλάζια (δεν ξέρω πως τα λένε) που χρησιμοποιούνται στο κάμπινγκ για τρόφιμα & μπύρες κλπ.

*Άλλο, πιο απλό. Ένα ψεκαστικό μπουκαλάκι με νερό (ίσως και κρύο, αλλά όχι απαραίτητα), σαν αυτό που χρησιμοποιούμε για να ψεκάζουμε τα ρούχα στο σιδέρωμα (δεν σιδερώνω ποτέ/το λέω για να καταλάβουν αυτοί/ές που το χρησιμοποιούν) ή σαν αυτό που ψεκάζουμε τα λουλούδια. Ψεκαζόμαστε συχνά με νερό και νιώθουμε δροσιά & ενυδάτωση∙ το ΄χουμε δίπλα μας, χωρίς να χρειάζεται να τρέχουμε συνέχεια στο νεροχύτη ή στο νιπτήρα να ρίχνουμε νερά επάνω μας. Ότι πρέπει για ντάγκλες ή μεγάλες ζέστες, που βαριέσαι να σηκωθείς απ΄το κρεβάτι, το στρώμα, την πολυθρόνα, το παγκάκι. Σε συνδυασμό με ανεμιστήρα, ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

*Προσωπικά το  air condition το θεωρώ χλίδα και σπατάλη. Άσε που δεν έχουμε λεφτά να το αγοράσουμε.

Ακόμα και σε περιπτώσεις, όμως, που είχα κάποια χρήματα “περισσεύουμενα” (τρόπος του λέγειν, μιας και ποτέ δεν περίσσευαν, αλλά ακόμα κι αν κάποιες στιγμές περίσσευαν τα μοιραζόμουν με άλλους που δεν είχαν, οπότε, ουσιαστικά δεν περίσσευαν ποτέ, όπως και στους περισσότερους από μας)… τέλος πάντων, επανέρχομαι… ακόμα, λοιπόν, και σε περιπτώσεις, που είχα κάποια χρήματα “περισσεύουμενα” air condition & φούρνο μικροκυμάτων δεν αγόρασα ποτέ! Άχρηστα και τα 2 είδη. Και βλαβερά. Ο αδερφός μου είχε κινδυνέψει σοβαρά από κρύωμα/air condition στα 22 του.

Πιστεύω πως air condition στη χώρα αυτή δεν χρειάζεται. Στα Εμιράτα ή στην Αίγυπτο ή κοντά σε ερήμους που ανεβάζει υψηλότερες θερμοκρασίες, 50άρια και βάλε, ίσως. Εκεί θα έλεγα ότι χρειάζεται, γιατί πλέον είναι θέμα υγείας. Αλλά στη χώρα αυτή που ζούμε, ψιλοπαλεύονται οι υψηλές θερμοκρασίες.

Δεν χρειάζονται τέτοιες χλιδές & ενεργειακές σπατάλες. Βέβαια, η ξιπασιά είχε οδηγήσει σε παρόμοιες αγορές τον περισσότερο κόσμο στη χώρα, την τελευταία δεκαετία, τόσο πολύ ώστε να θεωρείσαι κάτι σαν εξωγήινος αν δεν έχεις air condition σπίτι σου. Παρακατιανός. Το ίδιο, όπως αν δεν έχεις αυτοκίνητο & χρησιμοποιείς μετρό & λεωφορεία. Ο παραδοσιακός ανεμιστήρας, λοιπόν, με κάνα ψεκαστήρι νερού από δίπλα, κάνουν μια χαρά δουλίτσα.

Άσε που δεν μας το επιτρέπουν και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ πια, που τους βλέπω και φρικάρω. Ότι θέλουν βάζουν από μονάδες κατανάλωσης σε σπίτι που κατοικείται. Βλέπω κάτι ποσά τρελά τελευταία και πραγματικά απορώ… Μέχρι πότε θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε ΚΑΙ αυτή την κλεψιά;

Τους ήρθε μπούμερανγκ, φυσικά. Οι εξυπνάδες του χοντρού… Λες κι έχουμε να πληρώσουμε.

Έχουμε αφήσει όλοι τους λογαριασμούς απλήρωτους λόγω ανέχειας και η εταιρεία παρουσιάζει μεγαλύτερο έλλειμμα από ποτέ… Εδώ δεν μπορούσαμε να τους πληρώσουμε πριν και τα δίναμε με δόσεις, πώς πίστεψαν ότι με το χαράτσι θα μας “ανάγκαζαν” να πληρώσουμε;

ΑΦΟΥ Δ-Ε-Ν  Ε-Χ-Ο-Υ-Μ-Ε!

Βέβαια, κάποιους τους συμφέρει. Γιατί με τέτοια ελλείμματα, αυτές οι εταιρείες ξεπουλιούνται μπιρ παρά.

Όπως έγινε και στο Εκουαδόρ και αλλού. Οι λεγόμενες “αποκρατικοποιήσεις” κι ανάθεμα μετά από πού θα βρει το κράτος έσοδα… Ειδικά αν δεν υπάρχει παραγωγή, όπως εδώ …