ΟΧΙ στις διακοπές ηλεκτροδότησης: Συλλογή υπογραφών

Posted on Οκτώβριος 10, 2012

1
(Ενημέρωση άρθρου: 16/01/2013)

Ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός συμπολιτών μας αδυνατεί να ανταποκριθεί σε συσσωρευμένες υποχρεώσεις απέναντι στη ΔΕΗ. Καθημερινά δεχόμαστε εκκλήσεις για βοήθεια από ανθρώπους που απειλούνται ή έχουν «τιμωρηθεί» με διακοπή ηλεκτροδότησης. Προσπαθώντας να συμβάλλουμε στην αποτροπή διεύρυνσης αυτού του φαινομένου προχωρήσαμε:

α) στη διερεύνηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου και στην επεξεργασία και δημοσιοποίηση κειμένων, που αναδεικνύουν τόσο τις «θετικές» πλευρές του όσο και την άρνηση εφαρμογής του.

β) σε παραστάσεις στις υπηρεσίες της ΔΕΗ προκειμένου να τύχουν κάποιας λογικής και ρεαλιστικής αντιμετώπισης αιτήματα συμπολιτών μας για διακανονισμό οφειλών.

γ) σε διανομή ενημερωτικού υλικού έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ.

δ) στη συλλογή υπογραφών για την εφαρμογή μέτρων υπεράσπισης όσων έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Όλα αυτά έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται παράλληλα με τις διαδοχικές ανοιχτές συνελεύσεις κάθε Δευτέρα 8μμ στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

Συντάχθηκε φάκελος που περιέχει ενημερωτικό υλικό για το πρόβλημα & τις δράσεις μας, τα πλήρη κείμενα του ν. 4001/2011 & της οδηγίας 2009/72/ΕΚ και μαζί το ψήφισμα με τις πρώτες 218 υπογραφές. Ο φάκελος, σε αντίγραφα: 

Κατατέθηκε στο αρμόδιο για τη Δ.Ε.Η. Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που από τον Αύγουστο του 2011 δεν εφαρμόζει το νόμο 4001, εις γνώση του Υπουργού, του Αναπληρωτή Υπουργού, του Υφυπουργού Ενέργειας και του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής. Τον παρέλαβαν όπως μας ενημέρωσαν με σχετικό e-mail τη Δευτέρα 3/12 με Αρ. Πρωτ. 5374/3-12-2012.

> Κοινοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας (γραφεία Λαμίας), που αποτελεί τον κυβερνητικό διοικητή της περιοχής μας, όπου παρελήφθη στις 6/12/2012 με Αρ. Πρωτ. 10957/259284.

> Κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στον Δήμο Λαμιέων, με σκοπό να κανονιστούν συναντήσεις με αντιπεριφερειάρχη και δήμαρχο αντίστοιχα για να συνομιλήσουμε για την ουσία του προβλήματος και για τις δράσεις μας.

> Κοινοποιήθηκε στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στο Κ.Κ.Ε. και στους Ανεξάρτητους Έλληνες (σε Λαμία & Αθήνα και στα τρία κόμματα).

> Κοινοποιήθηκε σε: Ε.Β.Ε. Φθιώτιδας, Τ.Ε.Ε. Ανατ. Στερεάς και Δικηγορικό Σύλλογο Λαμίας.

Μέχρι στιγμής, συναντηθήκαμε με:

> Τον αντιπεριφερειάρχη κ. Θωμά Στάϊκο, ο οποίος -γνώστης ων ήδη του προβλήματος και δέκτης αιτημάτων πολιτών με προβλήματα διακοπών ρεύματος και χρεών στη Δ.Ε.Η.- δήλωσε την υποστήριξη της Περιφέρειας στην κίνησή μας, προτείνοντας ένα πλαίσιο κλιμάκωσης της αντιμετώπισης του προβλήματος από κοινού και τη θέση αυτού στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Ιανουαρίου. Η πρότασή του έγινε δεκτή, προχωράμε συνεργαζόμενοι για την υλοποίηση αυτής.

> Τον πρόεδρο του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Στερεάς κ. Αποστόλη Καραναστάση, ο οποίος -γνώστης κι αυτός του προβλήματος- δήλωσε επίσης την υποστήριξή του στην κίνησή μας υποσχόμενος να θέσει το θέμα στο επόμενο συμβούλιό τους και θέτοντας το Παράρτημα συμμέτοχο σε κοινό αγώνα ενάντια στην φορομπηχτική πολιτική, με τη συμμετοχή τους στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις μας με θέμα «Ευάλωτοι πελάτες, Ενεργειακή πενία & Μέτρα υποστήριξης» και με τη διάθεση της αίθουσας εκδηλώσεων του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Στερεάς. 

Η συλλογή υπογραφών και οι υπόλοιπες δράσεις μας, συνεχίζονται. Η κίνηση αυτή αφορά και την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή μας.

Όσοι θέλετε να υψώσουμε τη φωνή μας όλοι μαζί, πολίτες και συλλογικότητες, μπορείτε να κατεβάσετε το ψήφισμα με τον πίνακα υπογραφών, πατώντας ΕΔΩ.

Το τυπώνετε μπρος-πίσω σε φύλλα Α4 και μαζεύετε υπογραφές. Για να μας τα δώσετε μετά το πέρας της συλλογής, επικοινωνείτε μαζί μας στο τηλέφωνο:

6909 720522 (από 10:00 π.μ. έως 08:00 μ.μ.) 

Ή στο e-mail μας:

syllogikotiteslamias@gmail.com

Eλάτε όσοι πήρατε μέρος στις προηγούμενες συγκεντρώσεις και όσοι θέλετε να ξεκινήσετε από εδώ και πέρα κοινό αγώνα μαζί μας, για να συνεχίσουμε τον συντονισμό των δράσεων και παρεμβάσεων αλληλεγγύης.

Σας περιμένουμε όλους, κάθε Δευτέρα στις 8:00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

Το ψήφισμα όπως συντάχθηκε και τέθηκε προς υπογραφή, έχει ως εξής:

                                              ΟΧΙ  ΣΤΙΣ  ΔΙΑΚΟΠΕΣ  ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Πριν ένα χρόνο αγωνιστήκαμε για να μην περάσει το Χαράτσι. Σημειώναμε τότε ότι: «…πάρα πολλοί συμπολίτες μας αδυνατούν να το καταβάλλουν και πάρα πολλοί άλλοι θεωρούν εκβιαστικό να συνδέεται η καταβολή του με την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης, η οποία στην εποχή μας είναι βασικό κοινωνικό αγαθό».

Σήμερα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Έχουν πολλαπλασιαστεί αυτοί που αδυνατούν να πληρώσουν όχι μόνο το χαράτσι αλλά και αυτό ακόμη το ρεύμα. Αποτέλεσμα ένας ολοένα μεγαλύτερος αριθμός πολιτών απειλείται άμεσα με διακοπή ή την έχει ήδη υποστεί.

Το συνεχώς συρρικνούμενο οικογενειακό εισόδημα, που γίνεται ακόμη μικρότερο με την αύξηση των έμμεσων φόρων, δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών.

Οι άνθρωποι που δύσκολα τα έφερναν βόλτα (με κάποιους διακανονισμούς) δεν είχαν άλλη λύση. Η ΔΕΗ σταμάτησε τους διακανονισμούς (με κυβερνητική παρέμβαση) και μαζί με το Χαράτσι αντιμετώπισαν ένα «βουνό» χρεών. Έτσι πολλοί οδηγήθηκαν στη «λύση» απελπισίας, στην αναγκαστική αποφυγή πληρωμής.

Νομίζουμε ότι πρέπει άμεσα να αντιδράσουμε ώστε να αποτρέψουμε τη διεύρυνση αυτού του φαινομένου. Η κοινωνική αλληλεγγύη, ο αγώνας για την υπεράσπιση αυτών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, είναι και αγώνας ανατροπής της κατάστασης που μας έχει επιβληθεί.

Καλούμε τους πολίτες του τόπου μας να αγωνιστούμε όλοι μαζί, και απαιτούμε:

1) Την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης όλων των συμπολιτών μας. Γιατί την έχουν ανάγκη και την δικαιούνται ως βασικό κοινωνικό αγαθό του σύγχρονου ανθρώπου.

2) Το πάγωμα των χρεών που δημιουργήθηκαν, τον άτοκο – μακρόχρονο διακανονισμό τους με ταυτόχρονη αποσύνδεσή τους από το λογαριασμό της ΔΕΗ.

3) Να αναγνωριστεί ότι η ΔΕΗ εισπράττει για λογαριασμό άλλων (δήμων, ΕΡΤ), και να αναλάβουν κι αυτοί το μέρος των χρεών που τους αναλογεί.

4) Να διευρυνθεί το κοινωνικό τιμολόγιο. Τα εισοδηματικά κριτήρια, τα κριτήρια ανεργίας και οικογενειακής κατάστασης καθώς και τα όρια κατανάλωσης πρέπει να αλλάξουν. Τα παιδιά που αναγκαστικά συγκατοικούν με τους γονείς και είναι άνεργα πρέπει να θεωρούνται προστατευόμενα μέλη και για ηλικία μεγαλύτερη των 25-27 ετών.

5) Έκπτωση αντίστοιχη του κοινωνικού τιμολογίου να υπάρξει και για τα Δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ. Οι εκπτώσεις, που σήμερα παρέχονται για ειδικές κατηγορίες καταναλωτών, αφορούν μόνο στην κατανάλωση ρεύματος.

6) Για όσους διακανονίζονται τα χρέη τους να υπάρξει σημαντική μείωση ή και απαλλαγή από επόμενα Δημοτικά τέλη και ΕΡΤ, ώστε να είναι ρεαλιστικός ο διακανονισμός.

7) Να εφαρμοστεί, επιτέλους, ο νόμος 4001/2011, ο οποίος αναφέρεται σε ενεργειακή πενία, σε ευάλωτους πελάτες και προβλέπει, μεταξύ άλλων, παροχή μειωμένων τιμολογίων, ευνοϊκότερους όρους πληρωμής και απαγόρευση διακοπής σύνδεσης.

Η ΔΕΗ να μη συμπεριφέρεται σαν μια απλή ιδιωτική επιχείρηση γιατί δεν είναι τέτοια. Η περιουσία που διαθέτει (εγκαταστάσεις, μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα και σταθμοί παραγωγής) έχει πληρωθεί από τον ελληνικό λαό και ανήκει σ’ αυτόν, όπως επίσης στον ελληνικό λαό ανήκουν οι φυσικοί πόροι που εκμεταλλεύεται για την παραγωγή ενέργειας (ύδατα και λιγνίτης).

Κανείς μας δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα και να θεωρεί ότι αυτός είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του και δεν τον αφορά το ζήτημα. Λίγοι είναι αυτοί που είναι σίγουροι ότι αύριο δεν έρχεται η σειρά τους. Αν δεν αντιδράσουμε έγκαιρα όλο και λιγότεροι θα είναι αυτοί που θα θέλουν και που ταυτοχρόνως θα μπορούν να συμπαρασταθούν σε όσους έχουν ανάγκη.

Πολίτες της Λαμίας – Συλλογικότητες Λαμίας

http://syllogikilamia.wordpress.com/                                                                                     

Advertisements