Πρωτοδικείο Αθηνών: Παράνομη η είσπραξη ΕΕΤΗΔΕ μέσω ΔΕΗ

Posted on Δεκέμβριος 5, 2012

0
Είχε ήδη κριθεί αντισυνταγματική από το Συμβούλιο Επικρατείας η διακοπή ηλεκτροδότησης από τη Δ.Ε.Η. σε όσους αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι, αλλά το ίδιο το χαράτσι αυτό καθ’ αυτό είχε κριθεί συνταγματικό με την ίδια απόφαση.

Προχθές 3/12 το Πρωτοδικείο Αθηνών, μετά από αγωγή που άσκησε η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας ΙΝΚΑ από κοινού με τοπικά σωματεία της, εξέδωσε την απόφαση 1101/2012 με την οποία απαγορεύει στη Δ.Ε.Η. και να το ενσωματώνει στους λογαριασμούς ρεύματος και να το εισπράτει και να προβαίνει σε διακοπές ρεύματος όσων το χρωστούν.

Αναδημοσιεύουμε από το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας:

«ΙΝΚΑ – ΔΤ 372 03.12.12

ΑΣΚΗΘΗΚΕ ΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ, ΙΝΚΑ ΚΡΗΤΗΣ, ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΔΙΚΑΠ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΕΤΗΔΕ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ  ΚΑΙ ΕΚΔΟΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕ.

Η 1101/2012 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕΙ ΣΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΙΣΗ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΟΡΟ.

ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΣΕ ΤΟ ΣτΕ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣTΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΙΑ ΤΗΣ, ΕΝΕΡΓΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ για λογαριασμό των οποίων άσκησε την αγωγή η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ με τα σωματεία μέλη της.

ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΕΝΟΣ ΦΟΡΟΥ 2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ. (Σχετικά αρχεία στο τέλος του άρθρου).

ΚΑΘΑΡΟΓΡΑΦΤΗΚΕ.                

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των Ενώσεων Καταναλωτών

Ιωάννης Μυταλούλης

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ»

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το άρθρο του ΙΝΚΑ Γ.Ο.ΚΕ. μαζί με παραπομπή στο πλήρες κείμενο της απόφασης σε αρχείο PDF, στο link:

Η 1101/2012 απόφαση του Πρωτοδικείου απαγορεύει στη ΔΕΗ να εισπράτει το τέλος

Σήμερα η διοίκηση της Δ.Ε.Η. έστειλε και εντολή σ’ όλα τα υποκαταστήματά της, να δέχονται την πληρωμή των λογαριασμών χωρίς το χαράτσι, αν οι καταναλωτές επιθυμούν να πληρώσουν μόνο ό,τι αντιστοιχεί στα υπόλοιπα, δηλαδή ρεύμα ΦΠΑ ΕΡΤ (…και λοιπά χαράτσια).

Βεβαίως, για να μη ξεχνιόμαστε, το κράτος-νταής υπενθύμισε ότι δεν καταργεί το χαράτσι αλλά απλά αλλάζει εισπράκτορα (βλ. Εφορία). Και ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι ταχυδρόμησε ειδοποιητήρια πληρωμής σε όσους το απλήρωτο ΕΕΤΗΔΕ τους είχε ήδη περάσει στη Εφορία. Κατέστησε σαφές μάλιστα ότι σε περίπτωση νέας άρνησης πληρωμής θα προχωρά σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών όπως ορίζουν οι νόμοι-λαιμητόμοι του.

Προς το παρόν λοιπόν και εν αναμονή του Εφετείου, είναι γεγονός ότι κερδίσαμε μια μάχη. Η μη πληρωμή ΕΕΤΗΔΕ στη ΔΕΗ να μην επισύρει ποινή στέρησης βασικού βιοτικού αγαθού. 

Ο αγώνας, για την πλήρη κατάργηση όλων των χαρατσιών, για την ανατροπή όλων των πολιτικών εξαθλίωσης και για την υποστήριξη όσων έφτασαν ήδη σε αδιέξοδο από τη συσσώρευση χρεών κι από τις διακοπές ρεύματος, συνεχίζεται…

Advertisements