SOS Χαλκιδική: Χρυσός είναι η ενημέρωση!

Posted on Φεβρουαρίου 28, 2013

0
soshalkidiki 2

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής δεν κάμπτονται από την κρατική καταστολή, συνεχίζουν απτόητοι. Νέο εφόδιο στον αγώνα τους, το ηλεκτρονικό περιοδικό τους SOS Halkidiki.

Αναδημοσιεύουμε από το blog τους, SOS Halkidiki κι αυτό:

——————————

Χρυσός είναι η ενημέρωση!

Posted on 26/02/2013 by 

Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του ενημερωτικού ηλεκτρονικού περιοδικού μας soshalkidiki. Σ’ αυτό θα βρείτε πληροφορίες για τις εξορυκτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική, τις επιπτώσεις τους σε περιβάλλον, υγεία και τοπική οικονομία, καθώς και πλούσιο υλικό που αφορά την πορεία των κινητοποιήσεών μας. Το κείμενο είναι εμπλουτισμένο με αναφορές και παραπομπές σε κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό (απλώς πατήστε το χαρακτηριστικό σύμβολο/σύνδεσμο).

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο με μορφή περιοδικού εδώ και σε απλό pdf εδώ (προτείνεται για εκτύπωση). Με δεξί κλικ επιλέξτε save as ή αποθήκευση ωςΠαρακαλούμε διαδώστε το!

 ——————————

Εκτός από τις δυνατότητες που δίνουν να το κατεβάσουμε, κάτω από το άρθρο τους αυτό μπορούμε να διαβάσουμε online το περιοδικό πατώντας πάνω στη σχετική Adobe Flash Player εικόνα, μέσω της οποίας ανοίγει το αρχείο σε ολόκληρη την οθόνη (πατάμε esc για να βγούμε από το full screen).

Στον αγώνα τους, κι εμείς όλοι μαζί!

ceb7-cf83ceb9cf89cf80ceb7-ceb4ceb5cebd-ceb5ceb9cebdceb1ceb9-cf87cf81cf85cf83cebfcf83

Οι αγώνες των συμπολιτών μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι κοινοί, είναι αγώνες όλων μας!

Υψώνουμε τη φωνή μας μαζί τους, σ’ αυτά που χρόνια τώρα βροντοφωνάζουν.

Αναδημοσιεύουμε από το σχετικό με τις κινητοποιήσεις τους, σε Ιερισσό και Μεγάλη Παναγία την περασμένη Κυριακή, Δελτίο Τύπου:

——————————

Βιάζεται η αλήθεια, βιάζεται ο τόπος και η ζωή μας

Posted on 20/02/2013 by 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Είμαστε κάτοικοι της Χαλκιδικής, μέλη της τοπικής κοινωνίας από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, με διαφορετικές απόψεις και ιδιαιτερότητες, που μας έχει ενώσει το κοινό μας πρόβλημα και ο κοινός μας αγώνας εδώ και χρόνια και δεν δεχόμαστε να γίνουμε μέρος οποιασδήποτε κομματικής αντιπαράθεσης.

Στον τόπο μας, στην Χαλκιδική, συντελείται ένα τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο. Παρά τις γνωματεύσεις των επιστημονικών φορέων που κρίνουν την συγκεκριμένη μεταλλευτική δραστηριότητα (εξόρυξη χρυσού) καταστροφική, και παρά το γεγονός ότι ακόμα εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις προσφυγές των κατοίκων, η εταιρία Eldorado Gold – ΑΚΤΩΡ έχει ξεκινήσει την καταστροφή του αρχέγονου δάσους των Σκουριών, του τόπου μας και της ζωής όλων μας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής – και όχι μόνο – τάσσεται ξεκάθαρα κατά της εξόρυξης χρυσού. Ο παραλογισμός που αποκαλούν ανάπτυξη δημιουργεί   πρόσκαιρες θέσεις εργασίας ενώ καταστρέφει χιλιάδες άλλες εφ όρου ζωής. Η οικονομία της Χαλκιδικής βασίζεται στον τουρισμό, την γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και την μελισσοκομεία, που κυριολεκτικά εξαφανίζονται από την υποτιθέμενη αναπτυξιακή επένδυση.

Εδώ και χρόνια διαμαρτυρόμαστε ειρηνικά μέσα από πορείες χιλιάδων πολιτών, συλλαλητήρια και ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, παρόλο που είμαστε σκοπίμως αποκλεισμένοι από τα ΜΜΕ. Παρότι έχουμε βιώσει την αστυνομική αυθαιρεσία και βία σε όλο της το μεγαλείο, το κίνημα μας παραμένει φιλειρηνικό και δεν υιοθετεί πρακτικές βίας.

Βρίσκεται λοιπόν σε εξέλιξη μία λυσσαλέα προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης μας. Ένα ανελέητο και πρωτοφανές κυνηγητό που στόχο έχει να κάμψει το ηθικό όλων των κατοίκων της Χαλκιδικής και της Β. Ελλάδας που αντιτίθεται στην καταστροφή. Τις τελευταίες ημέρες βιάζεται η καθημερινότητα μας. Αθρόες προσαγωγές κατοίκων της περιοχής, λήψη αποτυπωμάτων, ακόμα και DNA, χωρίς καν να υπάρχουν κατηγορίες, πολύωρη και αδικαιολόγητη κράτηση στην Ασφάλεια.

Εξελίσσεται ραγδαία μία προσπάθεια ποινικοποίησης κάθε διαμαρτυρίας, κάθε απλής δημόσιας δήλωσης αντίθεσης στην καταστροφή του τόπου μας. Μας παρουσίασαν ως εγκληματίες, ακόμα και ως τρομοκράτες, στην προσπάθεια τους να στρέψουν εναντίον μας την κοινή γνώμη. Στην Ελλάδα του 2013, είναι άραγε ποινικό αδίκημα το να εκφράζεσαι δημόσια και το να μην συναινείς στην καταστροφή του τόπου και της ζωής σου; Βιάζεται η αλήθεια, βιάζεται ο τόπος και η ζωή μας.

Τα γεγονότα της Κυριακής 17/2 στις Σκουριές, είναι αποτέλεσμα της βίαιης πρακτικής και διαχείρισης από πλευράς του κράτους, της αστυνομίας και των οικονομικών συμφερόντων και οι ηθικοί αυτουργοί δεν θα πρέπει να αναζητούνται ανάμεσα μας. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος, η νομιμότητα είναι με το μέρος μας, και γι αυτό θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση μέχρι να δικαιωθούμε.

——————————

Πάνω-πάνω στο blog τους, στο tab ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, βρίσκουμε πορίσματα επιστημονικών ιδρυμάτων, μελέτες και δημοσιεύματα επιστημόνων, καθώς και την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.

Στο tab ΟΠΤΙΚΟ-ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, βρίσκουμε πολλά ντοκιμαντέρ και βίντεο , σχετικά και με την περίπτωση της Χαλκιδικής αλλά και με αντίστοιχες περιπτώσεις του εξωτερικού, όπως της Rosia Montana στη Ρουμανία.

Γενικότερα στο blog βρίσκουμε πλούσιο ενημερωτικό υλικό που εμπλουτίζεται συνεχώς, για το παρελθόν το παρόν και το μέλλον του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.

Μένουμε συντονισμένοι!

(Πηγή δημοσιευμάτων & φωτογραφιών: SOS Halkidiki)

Advertisements