21/4 Aνυποχώρητη πάλη ενάντια σε κάθε χούντα

Posted on Απρίλιος 21, 2013

0
46 χρόνια πριν, στις 21/4/1967, μια συμμορία ξεπουλημένων αξιωματικών με επικεφαλείς τους Παττακό Παπαδόπουλο και Μακαρέζο, έβαζε με πραξικόπημα τη χώρα στο γύψο, δρομολογώντας τραγικές εξελίξεις για το λαό και για την εθνική κυριαρχία σε Ελλάδα και Κύπρο, εκτελώντας πιστά τις εντολές του νατοϊκού και ντόπιου στρατιωτικοπολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, αυτά για τα οποία στρατολογήθηκαν από τους κατοχικούς δοσίλογους και τους πολιτικούς κηδεμόνες τους.

Το πραξικόπημα έφερε επτά έτη μαρτυρίου για την Ελλάδα, κάτω από τη μπότα της ανεκδιήγητης τριάδας και του Ιωαννίδη που τη διαδέχτηκε. Η ιστορία έχει καταγράψει πολλές χιλιάδες φυλακίσεις και εξορίες, φρικτά βασανιστήρια στο ΕΑΤ-ΕΣΑ στη Μπουμπουλίνας και στα υπόλοιπα κολαστήρια της χούντας, θανάτους στις διώξεις και στο Πολυτεχνείο τότε, θανάτους μέχρι σήμερα λόγω των ανήκεστων βλαβών που υπέστησαν τα θύματα της μισάνθρωπης παρέας του Θεοφιλογιαννάκου. Έχει καταγράψει καταπάτηση κάθε ελευθερίας και δημοκρατικού θεσμού, με διάλυση κομμάτων και συνδικάτων, με κατασκευασμένους χουντικούς συνδικαλιστικούς και φοιτητικούς φορείς, με κλείσιμο εφημερίδων και με διορισμένες χουντικές διευθύνσεις σε όσες για τα μάτια του κόσμου συνέχισαν. Έχει καταγράψει την εξαργύρωση της προδοτικής επιταγής, το τραγικό ξεπούλημα της Κύπρου.

Εκτός από αυτά, η ιστορία έχει καταγράψει και την αλήθεια για τη ζημιά που η χούντα προκάλεσε στην οικονομία της Ελλάδας. Έχουν καταρριφθεί δια παντός τα παραμύθια τους, που επιμένουν και σήμερα οι νοσταλγοί τους να λένε, για τη διαχείριση και την υγεία της οικονομίας επί χούντας. Τα σκάνδαλα της επταετίας, η υπόθεση Litton, τα «μαύρα κρέατα», το «τάμα του Έθνους», τα όργια του Τομ Πάππας με την Esso του κι όλες οι αποικιοκρατικές συμβάσεις, οι διπλασιασμένοι μισθοί των πραξικοπηματιών και των ευνοούμενών τους, οι χρυσοπληρωμένες από το λαό σπατάλες των σογιών τους, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παραμυθιών. Ο υπερδανεισμός, τα χρυσοπληρωμένα έργα των εργολάβων, τα υπερτιμολογημένα οπλικά συστήματα, η διάλυση του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων που αποκαλύφθηκε το ’74 με την πτώση, όλα είναι τρανταχτές αποδείξεις και για το άθλιο ποιόν της χούντας, αλλά και για τα χρέη και την υποδούλωση που κληροδότησε στις επόμενες γενιές.

Σήμερα 46 χρόνια μετά, μετράμε ήδη 3 χρόνια μνημονίων υπό άλλο φασιστικό καθεστώς, εδραιωμένο από «εθνοπατέρες» και λαοπλάνους της μεταπολίτευσης με κάθε λογής αντιλαϊκούς μηχανισμούς, με πάσης φύσεως πρακτικές εξαπάτησης κι επιβολής. Οι πράξεις αντίστασης πολλών κατά την επταετία, τα ορόσημα των εξεγέρσεων της Νομικής και του Πολυτεχνείου το ’73 και οι λαϊκοί αγώνες μετά την πτώση της χούντας το ’74, έγιναν στόχος της εξουσίας και των «σταγονιδίων» της. Με πάτημα μια χούφτα επιτήδειων, πλάσαραν το αστικό ψέμα της «γενιάς του Πολυτεχνείου που ρήμαξε τη χώρα», το έκαναν καραμέλα στα στόματα ανίδεων απολιτίκ όντων. Καραμέλα αποχαυνωτική, για να μένουν ανιστόρητοι και ανίκανοι να κρίνουν τα πεπραγμένα και να διεκδικούν τα δίκια τους με αγώνες.

Σήμερα, ζούμε την εντεινόμενη καταπίεση και την «Τελική Λύση» που η τρόικα θέλει για μας. Με δέσμες μέτρων να έρχονται καταιγιστικά για να παγιώσουν την εξαθλίωσή μας. Με το κράτος των ξεπουλημένων κυβερνήσεων και των ελεγχόμενων ΜΜΕ κι “έγκριτων” αναλυτών να κάνει το παν για να σπείρει ψεύτικες ελπίδες ανάπτυξης και τρόμους χρεοκοπιών. Με το παρακράτος των ναζιστικών μορφωμάτων, που δρουν μισαλλόδοξα εντός κι εκτός Βουλής, να τρομοκρατεί το λαό με διώξεις αγωνιστών και σφαγές προσφύγων στις φτωχογειτονιές των πόλεων και στις Μανωλάδες γιατί δήθεν φταίνε για τα δεινά της χώρας. Με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την εκχώρηση της χώρας ως νέο ελντοράντο στις ακόρεστες ορέξεις του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, με τη φονική καταστολή των κινητοποιήσεων στους δρόμους και στις πλατείες, με τις εισβολές τρόμου σε σπίτια αγωνιστών στη Χαλκιδική και οπουδήποτε αλλού, να είναι ο κανόνας της καθημερινότητας.

Μοναδικό χρέος για μας σήμερα είναι ο μαζικός αγώνας με αλληλεγγύη και σχέσεις ισοτιμίας, για την ανατροπή όλων των υποτακτικών και των ναζιστικών παραφυάδων τους. Για την αποτροπή της εξαθλίωσης και του κοινωνικού κανιβαλισμού, για την εξασφάλιση μέλλοντος με αληθινή δημοκρατία χωρίς μισαλλοδοξία χωρίς ολοκληρωτισμό χωρίς ρατσισμό και φασισμό. Για να σταθούμε αντάξιοι όλων αυτών που με το αίμα τους και τη ζωή τους μας άφησαν βαριά κληρονομιά αγώνα, αγώνα για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, για Αξιοπρέπεια και ανυποχώρητη πάλη ενάντια σε κάθε χούντα!

Συλλογικότητες Λαμίας

Advertisements