11/1/2012 Εισήγηση συνέλευσης Πολιτών Λαμίας για χαράτσι

Posted on Απρίλιος 22, 2013

0
Αυτά που λέγαμε για το χαράτσι -ως Πολίτες της Λαμίας- 15 μήνες πριν στην τότε εκδήλωση-συζήτηση στο Πολιτιστικό του Δήμου Λαμιέων, παραμένουν επίκαιρα. Και θα παραμείνουν! Αφορούν και τις μέρες που έρχονται, τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Ενιαίος Φόρος Ακινήτων από εδώ και πέρα, που επιβαρύνει οποιοδήποτε ακίνητο κατέχουμε, ηλεκτροδοτούμενο ή όχι…

Ας ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον, μέσα από το ακόλουθο flashback:

Εισήγηση στη συνέλευση Πολιτών της Λαμίας (11/1/2012)

Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού βιώνει εδώ και δύο χρόνια μια πρωτόγνωρη και χωρίς τέλος επίθεση στα εισοδήματά της.

Αυτή η επίθεση δημιουργεί μια όλο και μεγαλύτερη ύφεση η οποία από όλους είχε προβλεφθεί εκτός από τους υπεύθυνους για τη δημιουργία της (δηλαδή την κυβέρνηση και την τρόικα).

Η ίδια η ύφεση έχει αποτέλεσμα τη μείωση των φορολογικών εσόδων και η κυβερνητική απάντηση είναι μια άγρια και ισοπεδωτική φοροεπιδρομή με δήθεν έκτακτους φόρους που γρήγορα γίνονται μόνιμοι.

Δύο φορές από το καλοκαίρι έγινε μείωση του αφορολόγητου χωρίς άλλη σημαντική αναδόμηση της φορολογικής κλίμακας κερδίζοντας επάξια τον τίτλο της ισοπεδωτικής φοροεπιδρομής.

Είναι σαφές ότι αυτού του είδους η επίθεση επιτείνει την ύφεση γιατί αφαιρεί εισοδήματα απευθείας από την κατανάλωση και όχι από την αποταμίευση. Είναι επίσης σαφές ότι η αύξηση της ύφεσης δεν γίνεται από λάθος αλλά είναι βασική επιδίωξη.

Η ύφεση χρειάζεται για να επιτευχθεί η λεγόμενη εσωτερική υποτίμηση (κυρίως της εργασίας). Θα αφήσει χωρίς δουλειά την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων. Θα δημιουργήσει εν τέλει στρατιές απασχολήσιμων (κατά την έκφραση του Σημίτη), οι οποίοι θα περιμένουν τις «ειδικές ζώνες εργασίας» και τα ειδικά καθεστώτα ευέλικτης εργασίας για να «βγουν» από την ανεργία.

Άρα η ύφεση δεν είναι ένα ατύχημα αλλά ένα μέτρο βίαιας αναδιάρθρωσης της απασχόλησης.

Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από πολύ μικρότερο ποσοστό μισθωτών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτή την «ανορθογραφία» θέλουν να την αποκαταστήσουν. Στην ίδια λογική κινήθηκε και η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση. Είχε σκοπό λιγότερο εισπρακτικό (άλλωστε τα έσοδα μάλλον μειώθηκαν) και περισσότερο να οδηγήσει στην εξαφάνιση μια σειρά επαγγελματιών.

Θυμηθείτε τις ανάλογες επιδιώξεις και προκτικές για τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού, που ερήμωσαν την ύπαιθρο και τώρα λέμε ότι δεν έχουμε αγροτική παραγωγή.

Με το νόμο 4021 η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο. Αποφάσισε την επιβολή ενός νέου κεφαλικού φόρου, που αυτή το βάφτισε έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών και οι πολίτες Χαράτσι.

Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται επί λέξει: «… ότι το μέτρο αυτό συμβάλλει λιγότερο, σε σύγκριση με άλλα δυνατά μέτρα άμεσου αποτελέσματος (όπως π.χ. μείωση των μισθών και συντάξεων) στην περαιτέρω αύξηση της ύφεσης…» λες και δεν θέλουν την αύξηση της ύφεσης ή λες και δεν μειώνουν συνεχώς τους μισθούς και τις συντάξεις.

Η ίδια εισηγητική έκθεση για το Χαράτσι αναφέρεται σε «…  δυνατότητα ταχείας είσπραξης των σχετικών εσόδων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011..». Εννοεί ότι δεν υπήρχε εναλλακτικός τρόπος είσπραξης που να αποδώσει αμέσως αλλά τότε πως εξηγείται η επέκταση του μέτρου και το 2012 και το 2013 και ….

Το Χαράτσι αποτέλεσε και τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι καθώς πάρα πολλοί συμπολίτες μας αδυνατούν να το πληρώσουν και πάρα πολλοί άλλοι θεωρούν εκβιαστικό να απειλούνται με διακοπή του «ρεύματος», το οποίο είναι βασικό κοινωνικό αγαθό.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολιτική που συνειδητά θέλει να απαξιώσει τη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία για να την οδηγήσει στα χέρια λίγων που θα μας τη νοικιάζουν. Διαφορετικά θα είχε επιλεγεί η λύση της αύξησης της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ή το ΕΤΑΚ, η οποία θα εμπεριείχε και κάποια όρια και κριτήρια για μη φορολόγηση της ιδιοκατοίκησης και όχι τις αστείες «τριμελείς επιτροπές» που αποσύρθηκαν.

Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλο ποσοστό ιδιοκτησίας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτή την «ανορθογραφία» θέλουν να την αποκαταστήσουν.

Άρα το Χαράτσι δεν είναι μόνο ένα εισπρακτικό μέτρο αλλά ένα μέτρο βίαιας αναδιάρθρωσης της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η φημολογούμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τη στιγμή που οι εμπορικές τους αξίες συνεχώς μειώνονται και σε πολλές περιοχές είναι κατώτερες των αντικειμενικών. Αφού πετύχουν την πλήρη απαξίωση των ακινήτων θα προχωρήσουν στη μείωση των αντικειμενικών αξιών για να διευκολυνουν τη μεταβίβασή τους στα χέρια των λίγων που προαναφέραμε.

Αν δεν αντισταθούμε τώρα νέοι κεφαλικοί φόροι μας περιμένουν μαζί με την ύφεση, την ανεργία, τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και την απελπισία. Η μαζική συμμετοχή είναι ο μόνος τρόπος να ανατρέψουμε το Χαράτσι και να ζωντανέψουμε την ελπίδα. Σ’ αυτά τα πλαίσια προτείνουμε τις παρακάτω ενέργειες:

Συγκέντρωση στη ΔΕΗ στις 13 Ιανουαρίου 2012 για συμβολική και μαζική επιστροφή των λογαριασμών της ΔΕΗ που έχουν μαζευτεί ή θα μαζευτούν μέχρι τότε. Να απαιτήσουμε να μην κοπεί το ρεύμα, που είναι κοινωνικό αγαθό, σε κανένα σπίτι. Να τονίσουμε ότι θα απαντήσουμε μαζικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Να προχωρήσουν οι τοπικές συνελεύσεις ανά γειτονιά. Αυτές θα συμβάλλουν στην καλύτερη ενημέρωση περισσότερων συμπολιτών μας και στην οργάνωση για την αποτροπή διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, σε συντονισμό με τις άλλες γειτονιές και με μια κεντρική συντονιστική επιστροπή. Θα συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία ενός κλίματος αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο και από εκεί μπορούν να προκύψουν και άλλες πρωτοβουλίες (χρήσιμες  για την εποχή μας) που να διευρύνουν το χαρακτήρα τους. Η κεντρική συντονιστική επιτροπή θα είναι ανοικτή και θα απαρτίζεται κυρίως από εκπροσώπους των τοπικών συνελεύσεων.

Διεύρυνση της ενημέρωσης πάνω στα οικονομικά ζητήματα με διοργάνωση εκδηλώσεων που θα συμβάλλουν στην αποτίναξη του ιδεολογικού ζυγού κάτω από τον οποίο βρισκόμαστε και στη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής προοπτικής.

                                                                                                        Η συντονιστική επιτροπή

Advertisements