Συγκροτήθηκε το Αντιφασιστικό Μέτωπο Λαμίας

Posted on Οκτώβριος 5, 2013

0
Διακήρυξη

Το Αντιφασιστικό Μέτωπο Λαμίας συγκροτήθηκε από εργαζόμενες/ους, νέες/ους, άνεργες/ους, συνταξιούχους, μαθητές/τριες,φοιτητές/τρίες αγωνιστές/στριες της αριστεράς και των κινημάτων καθώς και ανένταχτους δημοκρατικούς πολίτες, θορυβημένους, ανήσυχους και οργισμένους για τον αυξανόμενο εκφασισμό της κοινωνίας και της πολιτικής ζωής.

Ο φασισμός δεν είναι  καινούργιο φαινόμενο στην κοινωνία μας, ούτε προϊόν παρθενογένεσης. Είναι κρυμμένος εδώ και χρόνια μέσα στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή, έχει τραφεί διαχρονικά από συντηρητικά στερεότυπα, «μισές αλήθειες», ρατσιστικά κλισέ και εθνικιστικούς μύθους.

Η ιστορία μας έχει δείξει ότι ο φασισμός εμφανίζεται και εξαπλώνεται επικίνδυνα σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.Ιδιαίτερα σε τέτοιες περιόδους οι φασιστικές συμμορίες αποτελούν το «σιδερένιο χέρι» του κράτους και του κεφαλαίου για να επιβάλουν τις αντικοινωνικές πολιτικές τους. Οι κυβερνήσεις των μνημονίων και οι συνεργάτες τους, καθώς και η Τρόικα, που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χρησιμοποιούν τους φασίστες σαν εμπροσθοφυλακή  για τη λιτότητα,τις ιδιωτικοποιήσεις και την υλοποίηση της πολιτικής τους. Ο φασισμός είναι τρόπος επιβολής των οικονομικών συμφερόντων βιομηχάνων, τραπεζιτών και εφοπλιστών, σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εργασιακών κεκτημένων και των κοινωνικών σχέσεων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση και οι συνεργάτες της,που εφαρμόζουν το καταστροφικό μνημόνιο, συκοφαντούν τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες με τη γνωστή θεωρία των άκρων, που εξισώνει τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή με τα φασιστικά φαινόμενα βίας.

Σημαντικό μέρος της φασιστικής παραπληροφόρησης διαδίδεται από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και υλοποιείται από ρατσιστικές δράσεις, με πιο χαρακτηριστική τη δράση της Χρυσής Αυγής. Η δράση αυτή αποτελεί ξεκάθαρο δείγμα του αληθινού ρόλου, που έχουν οι ρατσιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις. Δημιουργήθηκαν από το σύστημα για να εκφοβίσουν όσους αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και για να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία από τους πραγματικούς υπαίτιους της καταστροφής, που βιώνουμε, στοχοποιώντας τόσο τους μετανάστες όσο και τους κοινωνικούς αγωνιστές.

Ο διχαστικός και γεμάτος μίσος πολιτικός της λόγος, η στοχοποίηση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων (μετανάστες, πρόσφυγες,μειονότητες, τσιγγάνοι κ.λ.π.), ο κατασταλτικός της ρόλος σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας (λαϊκές αγορές, σχολεία, θέατρα κλπ), που θυμίζει πρακτικές ιταλικής μαφίας, καθώς και οι δήθεν λύσεις, που προσφέρει σε κοινωνικά προβλήματα, όπως η ανεργία και η φτώχεια, το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν να κρύψουν τους πραγματικούς υπαίτιους της κρίσης, και ταυτόχρονα να αυξήσουν τα κέρδη των εργοδοτών, ρίχνοντας τα μεροκάματα και στηρίζοντας νεοφιλελεύθερες πολιτικές ιδιωτικοποίησης-ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Εμείς, το Αντιφασιστικό Μέτωπο Λαμίας, δεν μένουμε αδρανείς. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε μέσα από τις ποικίλες δράσεις μας τους αληθινούς στόχους και τις επιδιώξεις του φασισμού και του ρατσισμού.Θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο σε κάθε συμπολίτη μας τον κίνδυνο, που απλώνεται μπροστά μας. Θέλουμε να πούμε πως ο διαχωρισμός μεταξύ ντόπιων και αλλοδαπών, ο διαχωρισμός μεταξύ εργαζομένων και ανέργων, όπως και κάθε ανάλογος διαχωρισμός,οδηγούν στον κατακερματισμό της κοινωνίας μας, εξυπηρετώντας μόνο τα συμφέροντα αυτών που εφαρμόζουν τα μνημόνια και καταστρέφουν τη ζωή μας.

Στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά της ίδιας της κοινωνίας.Αντιλαμβανόμαστε τον αντιφασιστικό αγώνα ως αγώνα όλων μας, γιατί ο φασισμός είναι επίθεση εναντίον όλων μας. Μπορεί να χτυπάει αρχικά τους πιο καταπιεσμένους, αυτούς που είναι μόνοι και δεν μπορούν να αντιδράσουν, αλλά δεν αργεί να χτυπήσει την πόρτα όλων όσων αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή.

Επιδιώκουμε την επανασύσταση του κοινωνικού ιστού μέσα από την αλληλεγγύη και τη συνεργασία, σε αντίθεση με τους εκβιασμούς και την εγκληματική δράση των φασιστικών οργανώσεων. Στις βάρβαρες φασιστικές ενέργειες αντιπαραβάλλουμε το μαζικό λαϊκό αντιφασιστικό κίνημα, με αλληλεγγύη και υποστήριξη σε όλους τους αδύναμους της κοινωνίας, ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία, εθνική καταγωγή ή οποιαδήποτε άλλη ιδιαιτερότητα.

Μέσα από τις συνελεύσεις μας, συνδιαμορφώνουμε τις αποφάσεις δημοκρατικά και με την ισότιμη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων και πραγματοποιούμε πολύμορφες κινηματικές δράσεις όπως παρεμβάσεις σε σχολεία και σε γειτονιές, μοιράσματα κειμένων και ανοιχτές εκδηλώσεις. Η παρουσία μας σκοπεύουμε να γίνει αισθητή στους δρόμους, στις γειτονιές και στις πλατείες της Λαμίας, αξιοποιώντας τις εμπειρίες του ελληνικού και του ευρωπαϊκού κινήματος, απέναντι στη φασιστική και τη ρατσιστική βία.

Καλούμε όλους, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους μαθητές, τους φοιτητές, τα εργατικά σωματεία, τα συνδικάτα, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους πνευματικούς ανθρώπους και καλλιτέχνες του τόπου μας, και όλους τους ελεύθερα σκεπτόμενους συμπολίτες μας να πορευτούν μαζί μας στον αγώνα για μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης, ελευθερίας, δημοκρατίας και αλληλεγγύης,μια κοινωνία χωρίς φυλετικούς και ταξικούς διαχωρισμούς, μια κοινωνία που να εγγυάται την ειρηνική συμβίωση και την ευημερία όλων των μελών της, μια κοινωνία όπου κάθε φασιστική και ρατσιστική ιδεολογία και ενέργεια θα ανήκει στο παρελθόν.

Τέλος, δηλώνουμε ξεκάθαρα πως θεωρούμε ότι ο αγώνας για την εξάλειψη του φασισμού και του ρατσισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγώνα για την ακύρωση του μνημονίου, την υπεράσπιση των εργασιακών,πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας και βέβαια την ανατροπή της Κυβέρνησης, της Τρόικας και των ντόπιων συνεργατών τους.

Λαμία 19-9-2013

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΜΙΑΣ

Επικοινωνία: antifasistikometopolamias@gmail.com

AntifasistikoMetopoLamias_18-9-2013

Λαμία 18/9/2013, αντιφασιστική κινητοποίηση

AntifasistikoMetopoLamias_25-9-2013

Λαμία 25/9/2013, αντιφασιστική κινητοποίηση

AntifasistikoMetopoLamias_Banner

Advertisements