ΠΑΤΑΤΑ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΜΕ 0,30 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ. ΒΡΕΙΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΕΔΩ

Posted on 20 Μαρτίου, 2012

1




Οι Συλλογικότητες Λαμίας ως ομάδα εθελοντών – καταναλωτών ήρθαν σε επαφή με παραγωγούς της περιοχής του Νευροκοπίου – μέσω του συνεταιρισμού – και ανακοινώνουν στη Φθιωτική κοινωνία ότι κατέληξαν σε συμφωνία για αυτοδιάθεση από τους παραγωγούς – παρακάμπτοντας τον μεσάζοντα – 27 τόνων πατάτας σε πρώτη φάση, στην τιμή των 0,30 ευρώ το κιλό.
Πώς θα γίνουν οι παραγγελίες:

  • Οι παραγγελίες ξεκινούν από σήμερα κιόλας μέσω της ειδικής φόρμας – όπως γίνεται μεχρι στιγμής και με το μέλι – που βρίσκεται στη διεύθυνση των Συλλογικοτήτων syllogikilamia.wordpress.com (στο κάτω μέρος αυτής της ανακοίνωσης για όσους μπαίνουν στη σελίδα μας)
  • Μέσα στις επόμενες μέρες αρχής γενομένης από την Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο στη Συνέλευση των Συλλογικοτήτων στις 8 το βράδυ θα μπορούν όσοι δεν χρησιμοποιούν ιντερνετ να δηλώσουν την παραγγελία τους χειρόγραφα σε λίστες που θα υπάρχουν. Από την Πέμπτη θα ανακοινωθούν και κάποιοι επαγγελματικοί χώροι εθελοντών, στο κέντρο της πόλης όπου θα μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν και εκεί τις παραγγελίες τους σε λίστες σε ωράρια καταστημάτων.
  • Οι συσκευασίες του προϊόντος θα είναι 30κιλες, δηλαδή 9 ευρώ τα 30 κιλά. Μικρότερες συσκευασίες θα ανέβαζαν το κόστος αφού η συσκευασία κοστίζει 0,18 ευρώ. Γι΄αυτό το λόγο όπως και στις περισσοτερες περιοχές της χώρας που έχει γίνει αυτοδιάθεση της πατάτας καταλήξαμε σε αυτή τη συσκευασία των 30 κιλών.
  • Η ποικιλία της πατάτας που θα αυτοδιαθέσει ο παραγωγός είναι banba. Πρόκειται για ποικιλία αρίστης ποιότητας, ιδανική για βιολογικές καλλιέργειες. Παραθέτουμε τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας για την καλύτερη πληροφόρηση των καταναλωτών:
    ΒΑΝΒΑ
    • Ποικιλία µε πολύ µεγάλη παραγωγή.
    • Έχει οµοιόµορφο σχήμα επίμηκες οβάλ­ µε χρώμα επιδερμίδας φωτεινό κίτρινο και κίτρινη σάρκα.
    • Παράγει μεγάλο ποσοστό εµπορεύσιµων κονδύ­λων.
    • Είναι ανθεκτική στον περονόσπορο φυλλώματος. στην ακτινοµύκωση, στη σπογγοσπορίωση, στον χρυ­σονηµατώδη.
    •  Αντέχει σε ξηρές συνθήκες, στα μηχανικά χτυπη­µατα και έχει μεγάλη διατηρησιµότητα στην αποθήκη.
    • Κατάλληλη για γενική χρήση (τηγάνι, φούρνο).
    • Ιδανική για Βιολογική καλλιέργεια.
    • Βιολογικός κύκλος: Μεσοπρώιµη (125 ημερών). (Αυτό σημαίνει το πότε μπορεί να τις συλλέξει ο παραγωγός)

    Κάποιες λεπτομέρειες ακόμα για την τεκμηρίωση και για να μην υπάρχει κανενός είδους αμφισβήτηση:

  • Οι πατάτες που θα αυτοδιαθέσει ο παραγωγός είναι σοδειάς Φθινοπωρινής (Σεπτεμβρίου). Αυτό το διευκρινίζουμε γιατί έχει αρχίσει μια επίθεση δυσφήμησης από τους μεσάζοντες σχετικά με τις πατάτες που αυτοδιατίθενται το τελευταίο διάστημα από κινήσεις καταναλωτών και δήμων. Λένε ότι οι πατάτες αυτές ήταν στα ψυγεία και ότι όσοι πήραν τους σάπισαν και ότι δεν είναι καλής ποιότητας κλπ. Απαντάμε: Ψέματα! Κλείστε τα αυτιά σας στις φήμες! Οι πατάτες Νευροκοπίου είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Είναι οι ίδιες πατάτες, της ίδιας σοδειάς που αγόραζε ο χονδρέμπορος μέχρι πρόσφατα και μέσω των τελευταία και «ευαγών – φιλανθρωπικών ιδρυμάτων» των Σούπερ Μάρκετ, έφταναν στον καταναλωτή με 0,80 και βάλε το κιλό, καταστρέφοντας παραγωγούς και καταδυναστεύοντας όλους εμάς. Οι πατάτες αυτές διατίθενται μέχρι τα τέλη Μαϊου. Η διαφορά είναι ότι έως τώρα τις διέθετε ο μεσάζοντας. Είναι οι ίδιες πατάτες που αγοράζαμε για χρυσό τόσα και τόσα χρόνια.
    Οι παραγωγοί με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή μας έδωσαν την πληροφορία ότι επιπλέον οι μεσάζοντες προσπαθώντας να αναδιπλωθούν έχουν αρχίσει να φέρνουν πατάτες εισαγωγής που τις πληρώνουν πάμφθηνα και τις πουλάνε για Νευροκοπίου με χαμηλότερες από τις μέχρι πρόσφατα πανάκριβες τιμές δήθεν προσαρμοζόμενοι στο «κίνημα της πατάτας» επιδεικνύοντας καλή θέληση. Φυσικά τα φιλάνθρωπα Σ/Μ δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτό… Απαντάμε: Πατάτες από δω και πέρα μόνο από τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς τους με μαζικές παραγγελίες καταναλωτών. Οι μέρες της αφθονίας τους είναι μετρημένες!Όσον αφορά στην πιστοποίηση των προϊόντων και την διασφάλιση των καταναλωτών από υγειονομικής πλευράς αλλά και την νομική και λογιστική διάσταση:
  • Οι πατάτες που θα αυτοδιαθέσει ο παραγωγός είναι πιστοποιημένες από την Διεύθυνση Γεωργίας και κάθε συσκευασία φέρει την καρτέλα πιστοποίησης του Προϊόντος.
  • Ο παραγωγός αναλαμβάνει την ευθύνη της μεταφοράς και της διάθεσης του προϊόντος με δικά του μέσα όπως και τη διασφάλιση του νόμιμου χαρακτήρα της διαδικασίας διαθεσης του προϊόντος του. (Αυτό άλλωστε έχει συμβεί έως τώρα σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα ακόμα και με την πρωτοβουλία του Δήμου Λαμίας πρόσφατα).
  • Οι Συλλογικότητες Λαμίας δεν θα πουλήσουν πατάτες όπως δεν πουλάνε και κανένα άλλο προϊόν. Τις πατάτες και όλα τα προϊόντα τα αυτοδιαθέτει ο παραγωγός με δική του ευθύνη. Οι Συλλογικότητες Λαμίας είναι απλώς μια πρωτοβουλία ενεργών καταναλωτών – πολιτών που έχει ως στόχο να πείσει τους συμπολίτες καταναλωτές να προασπίσουν τα δικαιώματά τους μέσω μαζικών παραγγελιών με απευθείας επαφή με τον παραγωγό. Στον οικονομικό πόλεμο που διεξάγεται εις βάρος μας είμαστε εμείς οι καταναλωτές και οι παραγωγοί τα μόνα θύματα και πρέπει με κάποιον τρόπο να επιβιώσουμε. Δεν μας περισσεύουν για να αγοράζουμε προϊόντα του τόπου μας – που διαθέτει τα πάντα και σε άριστη ποιότητα – (πόσο μάλλον εισαγόμενα) σε τιμές χρυσού.
    Συλλογικότητες Λαμίας

Posted in: ΝΕΑ